Dagens tips: 10 bästa hälsotipsen


Lyssna på din inre doktor

Studier har visat att människor ibland är bättre än läkare på att bedöma sin egen hälsa. Folk känner ofta till sådant som inte är fysiskt mätbart, till exempel sömn- och aptitrubbningar som kan vara tecken på en hälsoförsämring. Så var uppmärksam på förändringar i ditt dagliga mående – saker som kanske bara du själv märker – och kom ihåg att ta upp dem med din doktor.


Gå 10 000 steg om dagen
Mer och mer uppmärksamhet riktas mot den integrativa träningen – det vill säga den som du utför i din vardag utan att tänka på det. Årets träningsaccessoar var varken vibrationsplattan eller pilatesbollen, utan en stegräknare. Med den sporras du att ta de rekommenderande 10 000 stegen om dagen.

 

Åk till Medelhavet
Om du vill förebygga bröstcancer är det bäst att dra söderut. Medelhavsmaten, som tidigare visat sig förebygga hjärt-kärlsjukdomar, lär också motverka bröstcancer. Detta tror man beror på att olivoljan innehåller en syra som hindrar bröstcancergenen, som 30 procent av alla kvinnor har, från att starta cancern. En annan anledning att ta en kurtur söderut är solen, som faktiskt inte bara skadar kroppen. När strålarna träffar huden bildas D vitamin, som också det ger ett viktigt skydd mot bröstcancer.

 

Ät färgstarkt
Den nya tallriksmodellen är att ha så många naturliga färger på den som möjligt. Det blåa i blåbären, det röda i rödbetor, det orange i morötter, det röda i tomaten – alla är de färgglada molekyler som skyddar mot fria radikaler som har en nedbrytande effekt på kroppen och i vissa fall även mot cancer. Grönsakerna har genom tiderna utvecklat antioxidanterna för att själva skydda sig mot syret i atmosfären. Därför finns också tecken på att ekologiska grönsaker och frukter innehåller fler antioxidanter än de kemiskt behandlade.

 

Snöa in totalt
Naturligt nyfikna människor mår bättre, har det visat sig. De som har lätt för att uppslukas av nya hobbyer anses ofta nördigt insnöade av andra människor. Men studier har visat att just denna typ av eskapism – vare sig det är frimärkssamlande eller historia – gör det lättare för nördarna att finna mening i livet. För att själv bli lite mer nyfiken kan du bestämma dig för att utmana dig själv mer. Lär dig ett nytt instrument eller allt om Sveriges drottningar – vad som helst som vidgar din värld.

 

Ta en siesta
En engelsk studie har visat vad spanjorerna alltid vetat – att mat stänger ner hjärncellernas produktion av det protein som håller oss vakna. Forskarna bakom studien tror att en tupplur efter maten är kroppens sätt att hålla glukos och energi reserver i schack.

 

Se upp för spermiedödarna
Vill du hålla din pojkväns spermier i gott skick är det mycket att tänka på nuförtiden. Börja med att säga åt honom att inte dricka kranvatten, som numera är fullt av hormoner från våra p-piller. Vidare är ekologiskt kött att föredra, eftersom de uppfödda djuren ofta också får hormoner för att bli större. Säg också åt honom att ta det lugnt med mobiltelefonen, vars strålning har visat sig ha spermiehämmande effekt. Och viktigast av allt: Rökning är det som har visat sig vara allra mest skadligt för spermierna.

 

Ta vara på vänskapen
Människor som har många nära vänner och som umgås mycket med dem lever längre. Vänner verkar av någon anledning ha en bättre inverkan på hälsan än familjen. Forskarna spekulerar i om vänner kanske hjälper varandra i högre grad med både hälso- och känslomässiga problem.

 

Sov på saken
Tyska forskare har kommit på att det faktiskt går att hitta lösningen på ett problem med hjälp av sömnen. I deras studier visade det sig att hjärnan under de fyra första sömntimmarna blev mer kreativ och problemlösande.

 

Lägg inte ner dina laster
Nästan allt verkar vara nyttigt i måttliga mängder. Alkohol förtunnar blodet och sänker hjärt- kärlsjukdomsrisken, mjölk förhindrar övervikt, choklad sänker blodtrycket, till och med kaffe kan förebygga diabetes och hjärt-kärlsjukdom. Det enda man ännu inte hittat några positiva effekter av är rökning. Annars är den gyllene medelvägen regel för kommande år.


Kommentarer
Postat av: isabelle

http://www.siba.se/Products/Product.aspx?id=3067251Kom på att just wii fit måste man ha en platta att stå på också så det är inte bara ett spel och därför kostar det mera :p men det är det värt

2010-11-11 @ 11:28:06
URL: http://isabellebongcam.blogg.se/
Postat av: isabelle

Varsigod och lycka till :)

2010-11-11 @ 11:41:38
URL: http://isabellebongcam.blogg.se/
Postat av: Stephanie & Sannah (AMPELOS)

trevligt inlägg!

2010-11-11 @ 11:43:57
URL: http://ampelos.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0